Odczuwanie smaku, gdy jama ustna jest pusta, moga wywolywac rózne czynniki

Filed Under (Uncategorized) by admin on 12-09-2018

0

Odczuwanie smaku, gdy jama ustna jest pusta, mogą wywoływać różne czynniki. Bardzo częstą przyczyną bywa drażnienie nerwów smakowych przez wytwory rozkładu śluzu gromadzącego się w jamie ustnej lub resztek pokarmowych, nie spłukanych śliną, albo dostających się niepostrzeżenie dla chorego do jamy ustnej lub do gardła z przełyku lub z żołądka. W innych przypadkach uczucie smaku poza czasem pobierania pokarmu zależy od drażnienia nerwów smakowych przez nieprawidłowe składniki krążące w krwi albo przez składniki prawidłowe, gromadzące się w niej w nadmiernej ilości (mocznik, kwasy i barwniki żółciowe i in. ). Zaburzenia smakowe po wprowadzeniu pokarmu do jamy ustnej mogą zależeć od utrudnienia działania pokarmu na zakończenia nerwów smakowych wskutek wytworzenia się dużego nalotu na języku, od kojarzenia się uczucia smaku przed pobraniem pokarmu ze smakiem po wprowadzeniu go do jamy ustnej, od nieprawidłowej czynności samych nerwów s makowych itd. Zaburzenia smakowe występują nie tylko w chorobach żołądka organicznych i czynnościowych, ale także w chorobach innych narządów trawienia, przede wszystkim jamy ustnej oraz w chorobach ogólnych, zwłaszcza w stanach gorączkowych. [hasła pokrewne: enzym dao, puls wałcz rejestracja, przeglądarka skierowań na leczenie uzdrowiskowe nr w kolejce ]

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: enzym dao przeglądarka skierowań na leczenie uzdrowiskowe nr w kolejce puls wałcz rejestracja